
İklim Değişikliğinin Ne Kadar Farkındayız?
2012 senesinde, uluslararası anlaşmalar ve sözleşmeler bağlamında, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptırdığı bir iklim değişikliği farkındalığı anketi var. Bu anketin amacı, kamuoyunun nabzını tutmak ve politika belirleme konusunda kullanmak.
Aşağıda araştırmanın, oldukça ilginç olan sonuçlarının özeti var.













İklim Değişikliği ve Kadın
– İklim değişikliği ile ilgili bilgi düzeyi erkeklerde daha yüksek olmasına rağmen, iklim değişikliği hakkında bilgi sahibi olan kişiler arasında karşılaştırma yapıldığında kadınların eylem düzeyinin erkeklerden daha yüksek olduğu görülmektedir.
– Hem kadınların hem de erkeklerin bilgiye erişimde kullandığı birincil kaynak televizyon programları iken kadınlar program türü ve kaynak çeşitliliği bakımından televizyondan daha fazla yararlanmaktadır.
Sonuçlar ve Önerilerden Kimi Maddeler
– İklim değişikliği ile ilgili olarak toplumun ilgi düzeyinin yüksek, bilgi düzeyinin düşük olduğu görülmektedir. İklim değişikliği konusunda toplum fikir sahibi olmakla beraber, bilgi düzeyi yetersizdir. İklim değişikliğinin nedenleri ve alınması gereken önlemler yeterince bilinmemektedir.
Kişisel yorum: İnsanlar zaten bu konunun önemli olduğunu düşünüyor ama bilgileri az olduğu için, ne kadar önemli olduğu ve ne yapılması gerektiği hakkında fikirleri yok. Bu yüzden, kişinin kendisini ve etrafındakileri bilinçlendirmesi önemli.
– İklim değişikliği kamuoyu tarafından dünya ve Türkiye için bir sorun olarak algılanmaktadır. Ancak, diğer sosyal, ekonomik ve siyasi sorunlara göre daha az önemsenmektedir.
– Ayrıca, kırsal kesimde iklim değişikliğinin algılanan önemi kentlere göre daha düşüktür. Araştırma sonuçlarına göre kırsal kesimde, iklim değişikliğinin kuraklık ve susuzluğun artması ile daha fazla bağdaştırıldığı görülmektedir. Özellikle kırsal bölgelerde yaşayanlara yönelik mesajlarda bu konuların üzerine gidilmesi ve iklim değişikliğinin tarım ve hayvancılık gibi geçim kaynaklarına doğrudan etkisinin anlatılması, düşük olan algının artırılmasını sağlayacaktır.
– Kamuoyu, iklim değişikliğinin nedenleri ve etkileri, iklim değişikliği ile mücadele yolları ve iklim değişikliğinin yaşantılarına etkisi konusunda yeterince bilgi sahibi değildir. Anket sonuçlarına göre iklim değişikliği farkındalık artırma çalışmalarının toplumun farklı kesimlerine yönelik olarak sürdürülmesi gerektiği anlaşılmaktadır. Özellikle, hane tüketiminde karar verici olan 30 yaş üzeri kitlede bu bilgi düzeyi daha da düşmektedir.
Kişisel yorum: 30 yaş üstündeki, ailede karar verici konumunda olan kişileri bilinçlendirmek önemli. Aile ve sosyal çevrenin, iklim değişikliği konusunda bilinçlenmede büyük rol oynadığı da görülüyor. Yani etrafınızı, özellikle ailenin ekonomik kararlarını alan kişileri bilinçlendirmeye çalışın.
– Araştırmaya katılanların %74,1’inin iklim değişikliği ile mücadele konusunda ilköğretim ve liselerde ders verilmesi gerektiğini düşünmektedir.
– Araştırma sonuçlarına göre toplumun iklim değişikliği sorununu kabullendiği, bu durum ile ilgili olarak yaşam tarzını değiştirmeye eğilim göstereceği görülmektedir.
Yöntem
“Araştırma, Türkiye genelini temsil eden Adana, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bursa,Erzurum, Gaziantep, Isparta, İstanbul, İzmir, Konya, Kütahya, Samsun, Sivas, Bitlis illerinde, kentselve kırsal alanlarda yaşayan 15-69 yaş arası kişilerle gerçekleştirilmiştir. Bu illerde seçilen yerleşim birimlerinin NUTS 1 bölgelerini ve 25 su havzasını kapsamasına dikkat edilmiştir. Görüşmelerin %64,3’ü kentlerde, %35,7’si ise kırsal alanlarda gerçekleştirilmiştir. Bu oranlar, Türkiye’nin kent (%68), kır (%32) nüfus oranı ile paraleldir (TÜİK, 2000 yılı Genel Nüfus Sayımı Sonuçları). Araştırmaya katılanların %48,5’i kadın, %51,5’i erkektir ve bu oranlar da Türkiye’nin cinsiyet dağılım oranını yaklaşık olarak göstermektedir (TÜİK, 2000 yılı Genel Nüfus Sayımı Sonuçları).
Araştırmanın yapısı, Türkiye coğrafyasının farklı iklim ve sosyo-ekonomik yapılarında yaşayanların iklim değişikliği konusundaki farkındalıklarının belirlenmesine olanak sağlamıştır. Ulaşılan örneklem 3.166 kişi olup, Türkiye genelini %95 güven düzeyinde ±1,74 hata payına göre yansıtmaktadır.”
Kaynak
Neden Bu İsim?
Yaşadığımız dünya, insan kaynaklı küresel ısınma ve onun yol açtığı iklim değişikliği sebebiyle bir krize girmiştir. Hem insanlığın kendisi hem de bu dünyada yaşayan diğer canlılar, bu krizden etkilenmeye başlamıştır. Bu etki zamanla sadece daha da kuvvetlenecektir.
Bu sebeple, artık sadece iklim değişikliğinden değil, onun yarattığı iklim krizinden bahsetmek gerekmektedir.